Skip to main content

Rol het uit. Welke voorbereidingen moet ik treffen voordat ik gGRASS graszaadrollen kan aanleggen?

Een goede voorbereiding van de grond bepaalt het eindresultaat. Neem daarom de tijd om de grond goed voor te bereiden want deze acties garanderen een prachtig gazon dat gezond is en makkelijk te onderhouden. Voordat je de grond mooi egaliseert voor het uitrollen, spit de grond minimaal 10 cm diep om (standaard is 15 cm diep). Verwijder stenen, wortels, onkruid en andere rommel. Stamp of rol de toplaag van de grond goed aan, maar niet te stevig zodat wortels ruimte en lucht hebben om te groeien. Deze voorbereiding is trouwens hetzelfde als bij gras zaaien of het aanleggen van graszoden.

Rol het uit. Hoe bevestig ik de gGRASS rollen en kan ik deze op maat maken?

Maak de grond goed nat voordat je de zaadrollen uitrolt. De rollen hechten dan beter aan de grond en de vochtige grond zorgt ervoor dat de zaden sneller kiemen. De professionele manier om de zaadrol vast te pinnen is door het begin van de rol vast te zetten met een stok of biologisch afbreekbare pinnen, in de praktijk legt men vaak (bak)stenen op iedere hoek om de rol op zijn plaats te houden. Het meest praktisch is om na het uitrollen al gelijk een hoopje grond op de zaadrol aan te brengen, deze kun je dan later meteen gebruiken om de zaadrol mee te bedekken. De zaadrol knip je makkelijk op maat met een gewone schaar.

Bedek het. Hoe bedek ik de gGRASS rollen op een juiste manier?

Voor kleinere tuinen en oppervlaktes kun je de zaadrol met aarde bedekken met behulp van de achterkant van een plastic tuinhark. Voor de grotere oppervlaktes is professioneel tuingereedschap zoals het gebruik van een egaliseerhark handig. Bedek de zaadrollen met een laagje grond ter dikte van 0,5 tot 1 centimeter, zodat de rol helemaal bedekt is.

Bedek het. Welk type grond kan ik het beste gebruiken om de gGRASS rollen te bedekken?

Een mix van zand, klei en compost voldoet prima, maar wees er bewust van dat zand geen voedingsstoffen bevat en geen water vasthoudt. Daarnaast spoelt fijn zand makkelijk weg bij regen of waait het weg bij wind. Het meest ideaal is een mix dat 30% organische compost bevat of standaard potgrond van het tuincentrum. Ook het gebruik van aarde dat over is na het voorbereiden van de grond is prima.

Geef water. Hoe vaak moet je water geven?

In de eerste week is het belangrijk de grond vochtig te houden. Als je geen water geeft tijdens deze belangrijke ontkiemingsfase, droogt de grond uit en zullen de zaailingen doodgaan. Geef 2 à 3 per dag water tijdens de eerste 1-2 weken. Daarna zul je de zaailingen nog steeds regelmatig water moeten geven als het droog weer is, maar minder frequent dan in het begin. Let erop dat je niet teveel water geeft. Bij een te natte grond zullen de wortels gaan schimmelen.

Zie het groeien. Wanneer mag je voor het eerst maaien?

Maai niet te snel nadat de eerste grassprietjes verschijnen. De grassprietjes moeten minimaal 10 cm lang zijn. Na de eerste keer is regelmatig maaien belangrijk voor het krijgen van een dichte grasmat (dit bevordert het 3-dimensionaal groeien van het gras).

Hoe lang duurt het voordat je op het gras mag lopen?

Vermijd lopen op het gras in de eerste weken nadat je het gras hebt aangelegd. Net als bij het maaien voor de eerste keer, wacht hiermee tot de grassprietjes minimaal 10 cm hoog zijn.

Welke grondstoffen bevat de zaadrol rond het zaad?

Het dragermateriaal bestaat volledig uit cellulose vezels zonder andere toevoegingen. De basis van de coating polymeer is (aardappel)zetmeel. De vulstoffen en groeibevorderende stoffen in de coating zijn natuurlijk (bio-based) en milieuvriendelijk.

Is het gebruik van kunstmest en pesticiden noodzakelijk?

Ervan uitgaande dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat, is bemesten niet nodig. Een arme grond moet zeker bemest worden. Wat pesticiden betreft de nummer één vijand van kiemende graszaden en spruiten zijn onkruidverdelgers. Het dragermateriaal van de rollen maakt het gebruik van herbicides overbodig doordat onkruidgroei op een natuurlijke wijze onderdrukt wordt.

Hoe lang duurt het voordat de rollen zijn vergaan?

Dit hangt af van diverse factoren: de samenstelling van de gebruikte grond, temperatuur, vocht en de hoeveelheid micro-organismen. Gemiddeld duurt het 8 weken voordat het doek is vergaan. Dit is lang genoeg om het gras een voorsprong te geven op het concurrerende onkruid.

Hoe lang kun je gGRASS graszaadrollen bewaren?

Net als gewoon graszaad is de houdbaarheid minimaal 1 jaar als je de zaadrollen in een droge en koele ruimte bewaart. De zaden in de rollen zijn verse, hoge kwaliteit graszaden die garant staan voor een hoge kiemingsgraad.

Bestaan er ook andere grasvarianten dan de huidige gGRASS producten? En verkopen jullie ook andere zaadsoorten?

Nog niet commercieel, maar wij zijn druk aan het testen met andere graszaadsoorten en andere zaden zoals wildbloemen, kruiden en groentezaden.

Versturen jullie wereldwijd?

Ja, behalve naar landen die geen import van buitenlandse zaden toestaan, zoals Australië en Nieuw-Zeeland.